1 Ekim 2013 Salı

tammuz

Babil, ay Tammuz bir Sümer çoban-tanrı, olarak ortaya kendi adını taşıyan tanrı Tammuz, onuruna kurulan Dumuzid veya Dumuzi, bir eşiİnanna onun Akad formu, paralel eşi ve, Ishtar . Levanten Adonis Yunan panteon içine çizilmiş oldu ("efendisi"), tarafından kabul edildiJoseph Campbell Tammuz başka bir meslektaşı olarak diğerleri arasında, [ 1 ] oğlu ve eşi. "Tammuz" Aramice adı Akkad formu elde edilmiş gibi görünüyor Tammuzi erken Sümer dayalı, Damu-Zid . kaynak belirtilmeli ] Daha sonra standart Sümer formu, Dumu-Zid , sırayla oldu Dumuzi de Akad . Tamuzi da Dumuzid veya Dumuzi olduğunu.
Ile başlayan yaz gündönümü Ege olduğu gibi, Yakın Doğu Antik yas bir zaman geldi: Babilliler gündüz saatlerinde düşüş ve tanrı için altı günlük bir "cenaze" ile yaz sıcağında ve kuraklık öldürme başlangıcı oldu. Son keşifler yıllık olarak onu teyit yaşam-ölüm-yeniden doğum tanrısı : Dumuzi aslında oldu, 1963 gösterisinde bulunan tablet İnanna serbest bırakılması güvence altına almak için, Underworld kendisine tahsis, [ 2 ] kurtarılan son satır da o olduğunu ortaya koymaktadır her yıl altı ay (canlandırmak için aşağıya bakınız ).
Yılında kült uygulama , ölü Tammuz yaygın olarak Yakın Doğu Ancient yas tutuldu. Ölümünün site ile antik ilişkili yerler her ikisini deHarran ve Byblos diğerleri arasında,. A Sümer tablet Nippur (Ni 4486) okur:
O sizin için ağıt, benim Dumuzid, sizin için ağıt, ağıt, ağıt, çöl ulaşmak yapabilirsiniz - o evin Arali ulaşmak yapabilirsiniz, o ulaşmak yapabilirsiniz Bad-tibira , o Dul ulaşmak yapabilirsiniz -Suba, o, bu çobanlık ülke ulaşmak Dumuzid en ağıl yapabilirsiniz
Gözyaşlarıyla "O hiç tür göz, adil konuşulan ağız Dumuzid," diye hıçkırıklar gözyaşlarıyla, "hiç bir tür göz, adil konuşulan ağız Ey," diye hıçkırıklar. "Delikanlı, koca, efendisi, tarih gibi tatlı, [...] O Dumuzid!" o hıçkırıklar, o hıçkırıklar gözyaşlarıyla. [ 3 ]
Bu yas törenleri bile çok kapıda gözlendi Kudüs Tapınağı İsrail peygamber bir vizyon içinde Ezekiel putlara Onun insanların mürted ibadet de YHWH mesajı ifade eden bir İncil kehanet olarak hizmet verildi,:
"Sonra kuzeye doğru olan Rabbin evinin kapısının kapı bana getirdi,. Ve, işte, Tammuz için ağlayan kadın oturdu Sonra bana neslinden dedi, 'Hiç düşündün mü adam bu, Ey oğul gördün mü? yine diye karşılık verdi, ve sen bu daha büyük iğrençlikleri görmek bileceksin. " - Ezekiel 8:14-15
Ezekiel ifadesi İbranice İncil'de Tammuz sadece doğrudan söz olduğunu.

Sümer kral listesinde Dumuzid değiştir kaynağı ]

Olarak Sümer kral listesinde Dumuzi adında iki kral görünür:
  • Dumuzid bir Bad-tibira , çoban (36 000 yıl hüküm süren), Sel önce beşinci Kral
  • Dumuzid bir Kuara , balıkçı (100 yıl hükümdarlık), ilk hanedanının üçüncü Kralı Uruk arasında hüküm süren, Lugalbanda ve Gılgamış , yaklaşık 2.700 M.Ö..
Diğer Sümer metinleri bu krallar a İnanna evli olmak olduğunu göstermiştir kutsal evlilik örneğin, Kral Iddid-Dagan (kutsal evlilik tanımlayan bir ilahi ca 1.900 M.Ö.). [ 4 ]

Dumuzid ve İnanna değiştir kaynağı ]

Dumuzi ve Sümer ölüm Bugün birçok sürümü ele geçirildi, "Underworld İnanna Descent", "Dumuzi rüyası" ve "Dumuzi ve galla ", hem de ayrı ayrı Dumuzi ölümü anlatırken bir tablet, kutsal İnanna tarafından yas tuttu ve onun asil kız kardeşi Geštinanna ve hatta köpeği ve kat olarak kuzu ve çocuklar, o erkekler arasında yürüdü sonra Dumuzi kendisi, onun için mağaza sabit kaderi de ağlıyor, ve zalim galla Yeraltı onu ele geçirmek. [ 5 ]
Pastoral şiir ve şarkı bir dizi olan aşk ilişkisi ilgili İnanna ve çoban Dumuzid. 1963 yılında ele geçen metin ihale ve açıkçası erotik terimlerle "İnanna ve Dumuzi olan Kur" anlatıyor.
İnanna yılların efsane göre yeraltı iniş paralel Sümer ve Akad temsil, [ 6 ] tablet, kız kardeşi tarafından yönetildi cehennemde veya Kur için yola İnanna (Akad metinlerinde İştar)Ereshkigal belki almak, kendi gibi kaynak belirtilmeli ] . Ereshkigal onun eşi, Gugalanna (Cennetin The Wild Bull ölüm yastadır Sümer Gu = Bull, Gal = Büyük, Bir = Heaven). Yedi kapıdan geçti ve her biri de bir giysi ya da bir süs bırakmak gerekli o kadar o tamamen çıplak, basit bir kadındı yedinci kapıdan geçmişti zaman. Onun varsayımı ile ilgili uyarılarına rağmen, o geri çevirmek ama Ereshkigal tahtı üzerinde kendini oturup cesaret etmedi. Hemen Anunnaki bir yeraltı , onun karar ölüm gözlerle ona baktı, ve o bir ceset oldu, bir Meathook kapattı.
İlk bulduğumuz gibi eksik metinleri dayanarak, Kur içine İştar / İnanna 's iniş meydana varsayılmıştır sonra Tammuz ölümünden / yerine daha önce Dumuzid ve onun amacı Tammuz / Dumuzid kurtarmak için olduğunu. Bu M. Jastrow yıllarda ortaya çıktı bu efsane tanıdık biçimidir Aşağı Dünya içine Tanrıça İştar İniş internette yaygın olarak kullanılan, 1915,.1963 yılında ortaya çıkarılan yeni metinler tamamen başka bir şekilde hikaye dolu, [ 2 ] Dumuzi aslında olduğunu gösteren İnanna serbest bırakılması güvence altına almak için, Underworld kendisine tahsis.
İnanna Sadık Kulu diğer tanrılardan yardım almak için çalıştı ama sadece bilge Enki / Ea cevap verdi. Enki / Ea 's planının ayrıntıları hayatta kalan iki hesaplarında biraz farklı, ama sonunda, İnanna / İştar dirildi. Ancak, hukuk bir "ruh korunması" onu Kur kendisi için bir yedek bulmak için gerekli. O bir tanrı diğerine gitti, ama her biri onunla yalvardı ve o Dumuzid / Tammuz zengin giymiş ve onun tahtına bulana kadar onunla geçmesi için kalp yoktu. İnanna / İştar hemen Dumuzid / Tammuz onu eşlik eden cinler ayarlayın. Ilk kez tanıtıldı Tammuz 'kardeş Belili, yas onu takı kendini şeritler ama Tammuz ve ölü geri gelecek iddia ettiği gibi bu noktada Akad metin başarısız olur.
Burada bazı karışıklıklar vardır. Adı Belili de Sümer metinlerden biri ortaya çıkar, ama orada adlandırılır Dumuzid kız kardeşinin adı değil Geshtinana , ama başka bir metin Bilulu çağırır yaşlı bir kadın adıdır.
Her durumda, Sümer metinleri Dumuzid onu gizlemek için çalıştı ama sonunda şeytanları kadar dayanamayıp kim kız kardeşi Geshtinana kaçtı nasıl ilgilidir. Şeytanlar nihayet Bilulu veya Belili denilen bu yaşlı kadının sözde koruma altında onu yakalamak ve daha sonra onu almak kadar Dumuzid iki yakın çağrı vardır. Ancak İnanna tövbe.
İnanna Bilulu en ölümcül oğlu Girgire ve "perili çöl, hiç kimse çocuğu ve kimse arkadaşının" Girgire en eşi Shirru üzerine, Bilulu intikam istiyor. İnanna Shirru uygun ayinleri çölün tehlikelere karşı korunması için gerçekleştirilen her zaman izlemek için atanır ise çöl bir koruyucu tanrı bir kırbasında ve Girgire içine Bilulu değiştirir.
Son olarak, İnanna yumuşar ve değişiklikleri onun kararname böylece hayata kocası Dumuzi geri; bir düzenleme hangi Geshtinana yılın altı ayı için Kur içinde Dumuzid yerini alacak yapılır: "Sen (Dumuzi), yarı yıl Kardeşin (Geštinanna. ), yarı yıl! " Bu yeni iyileşti son satır üzgün Samuel Noah Kramer o izin olarak, 'ın eski yorumu: ölü "sonsuza kadar (cf örneğin kalır" Dumuzi ölür ve benim sonuç " Antik dünyanın Mitolojiler p 10.) oldukça hatalı oldu: Dumuzi göre Sümer mythographers "diğer yarısı için Nether Dünya iner, yarım yıl için yeryüzünde kaldıktan sonra, her yıl ölümden yükselir ve. [ 7 ]

"İnanna ve Dumuzi bir Kur" değiştir kaynak ]

Bunun yanında uzun epik gelen "İnanna The Descent," daha önce bilinmeyen "İnanna ve Dumuzi bir Kur" ilk İngilizce ve Sümer bilim adamı Samuel Noah Kramer ve halkbilimci tarafından açıklamalı çevrildi Diane Wolkstein tandem çalışma, ve 1983 yılında yayınladı. [ 8 ] Bu masalı İnanna sevgilisi olarak, çoban-kral Dumuzi, omuzlarını genelinde yoked kovalarda süt bir düğün hediyesi getirdi.
İnanna ve Dumuzi miti olarak yayınlanan bir Lindisfarne Sempozyumu konusu, oluşan Folk-Tale itibaren Uygar Edebiyatına: Bir Lindisfarne Sempozyumu, İnanna ve Dumuzi Öyküsü ( William Irwin Thompson , editör, 1995).

Arapça kaynaklarda kaynak düzenlemek ]

Tammuz Temmuz ayıdır Irak Arapça ve Levanten Arapça (bkz. takvim ayı Arapça isimleri ), [ 9 ] ve Tammuz başvurular görünür Arap edebiyatı 11. yüzyıl MS 9. gelen. [ 10 ] eski bir çeviri olarak Nabataean metin Kuthami Babil, İbn Wahshiyya (c. 9.-10. yüzyıl), Tammuz kimliğini tespit etmek için kendi çabaları ve başka bir Nabataean kitapta Tammuz efsanesi tam detayları keşfi hakkında bilgi ekler:
"Diye yedi (gezegenler) ve on iki (işaret) ve nasıl ibadet kral çağırdı nasıl kral ona sonunda ölünceye kadar, her zaman sonra yeniden hayata gelen bir zalim bir şekilde Tammuz ölüm birkaç kez koymak ve işte ! bu efsanesine aynıydı St George Hıristiyanlar arasında geçerli "dedi. [ 11 ]
İbn Wahshiyya da Tammuz yaşadığını ekler Babil gelmeden önce Keldaniler ve eski ait Mezopotamya Ganbân denilen kabile. [ 10 ] onun zamanında Tammuz ile ilgili ritüeller, o da ekliyor Sabaeans yılında Harran ve Babil hala kayıp yakındı ibadet kökeni kayıp olmuştu Tammuz her Temmuz, ama bu. [ 10 ]
Al-Nadim onun 10. yüzyılda çalışmalarında Kitab el-Fehrest bir işten çizim Süryani takvim bayram gün, Tammuz ayı ortasında gerçekleşen bir Tâ'ûz festivali açıklar. [ 10 ] Kadın da Tammuz ölümünden hayıflanıyor olduğu söylenen efendisinin elinde "bir değirmen zemin kemiklerini ve rüzgar onları dağılmış." [ 10 ] Sonuç olarak, kadınlar festival süresince zemin gıdaların yemek vazgeçmek olacaktır. [ 10 ] Aynı festivali tarafından 11. yüzyılda geçen İbn Esîr hala kıyısında belirlenen zamanda yer alarak Dicle nehri. [ 10 ]

Edebiyat referanslar değiştir kaynağı ]

THAMMUZ sonraki arkasında, geldi
Kimin yıllık yara LÜBNAN içinde allur'd
ağıt onun kaderi SURİYE asil genç kızlar
, bütün bir Summers gün aşk dittyes yılında
memleketi Rock düzgün ADONIS iken
kan suppos'd, Denize mor Ran
THAMMUZ yıllık yaralandı Of : Aşk masalı
gibi ısı ile Enfekte SION'S kızları
ahlaksız tutkuları kutsal Sundurma içinde
Vizyon liderliğindeki EZEKIEL gördüm,
onun göz karanlık Idolatries survey'd
yabancılaşmış Yahuda.
Ve sonra her güvercin onun sütlü van yaymak,
parlak araba doğuyor gökyüzüne yükseldi
ve bir bulut gibi hava karavan
, sessizce Ege üzerinde geçti
soluk hava şarkı ile sorunlu olduğu kadar
bütün gece Thammuz kanama çağırıyoruz wan ağızlar itibaren uzun

Adonis-Tammuz Doğuş ve Tapınak Kilisesi değiştir kaynağı ]

Bazı âlimlere göre, [ 12 ] Nativity Kilisesi Bethlehem ilk Adonis-Tammuz için bir türbe olan bir mağara üzerine inşa edilmiştir.
Kilise Baba Jerome, [ 13 ] 420 yılında Bethlehem ölen, kutsal mağara Adonis ibadet için dinsiz tarafından kutsanmış bir noktada olduğu ek raporlar, ve hoş bir kutsal koru bellek yok etmek, daha önce dikilmiş İsa'nın. Modern mythologists Ancak, Adonis-Tammuz kültü türbe kökenli ve kendi Allah'a ibadeti yerine, o devraldı Hıristiyanlar olduğunu ısrar, varsayım tersine. [ 14 ]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder